Pensiile romanilor nu sunt afectate de criza din SUA

Banii participantilor la fondurile de pensii private din Romania sunt in siguranta, iar problemele de pe pietele financiare internationale si ale unor giganti financiari internationali, care sunt actionari la societatile ce administreaza fonduri de pensii in Romania, nu afecteaza activitatea fondurilor de pensii, au declarat, marti, pentru Agerpres, reprezentanti ai Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private /CSSPP/. "Sunt societati distincte, inregistrate separat. Pierderile nu se pot trece dintr-o parte in alta. Administratorii de fonduri pot doar sa dea ordin unde sa fie plasati banii.

E chiar mai putin riscant decat in domeniul asigurarilor", a spus seful Directiei de Comunicare a CSSPP, Dan Zavoianu. Referitor la evolutia American International Group (AIG) la bursa din New York, CSSPP precizeaza ca AIG Fond de Pensii S.A., din Romania, administratorul fondului de pensii administrat privat AIG, are drept actionar principal AIG Life Asigurari Romania S.A., societate supravegheata si controlata de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Potrivit CSA, indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai celor doua societati romanesti de asigurare care au ca actionari semnificativi companii din cadrul grupului american AIG - respectiv AIG Life Asigurari Romania S.A. si Societatea de Asigurari AIG Romania S.A. - respecta cerintele prevazute de reglementarile prudentiale in vigoare. Gigantul financiar nord-american AIG a solicitat recent ajutorul bancii centrale din SUA, pentru un imprumut de 75 de miliarde de dolari, iar asiguratorul olandez Aegon a anuntat, marti, ca are o expunere de 265 milioane euro la falimentul Lehman Brothers.

Cuvinte cheie: