Criza financiara are un impact limitat in Europa Centrala

Criza financiara provocata de falimentul Lehman Brothers va avea un impact limitat in Europa Centrala, chiar daca bursele din regiune au inregistrat un nou recul marti, expertii estimand ca sectorul financiar si bancar din regiunea Europei Centrale este putin legat de institutiile americane, informeaza AGERPRES.

Marti la pranz, indicele ATX al Bursei de la Viena inregistra un recul de 2,11 procente pana la 3.132,20 puncte, in timp ce la Budapesta indicele BUX era in scadere cu 1,01 procente pana la 19.029,75 puncte, la Ljubljana indicele SBI20 era in scadere cu 1,5 procente pana la 6.454,47 puncte, la Bucuresti indicele BET era in scadere cu 3,53 puncte pana la 4.653,02 puncte iar la Sofia indicele SOFIX era in scadere cu 4,18 puncte pana la 892,14 puncte. In Austria, atat Banca Centrala (ONB) cat si Autoritatea de reglementare a sectorului financiar (FMA) au subliniat ca sistemul financiar national este stabil si are o expunere limitata la sectorul ipotecar american.

Noul guvernator al ONB, Ewald Nowotny, i-a asigurat pe deponenti ca pot dormi linistiti dat fiind faptul ca bancile austriece si cele europene sunt sigure. Nowotny a insistat asupra faptului ca sectorul bancar din Europa centrala, unde printre lideri se numara bancile ausrtiece Bank Austria (divizie a Unicredit), Erste Bank si Raiffeisen, este finantat mai degraba din banii deponentilor decat de pietele financiare. La Budapesta analistul Kornel Sarkadi Szabo de la institutul Cashline Securities a apreciat drept "exagerate" temerile unei raspandiri a crizei in Estul Europei si a precizat ca se astepta la o corectie in crestere a pietelor in zilele urmatoare.

Cuvinte cheie: