Planul de relansare economica a UE va costa 200 miliarde euro

Comisia Europeana a prezentat miercuri un ambitios plan de relansare economica a Uniunii Europene, costurile implementarii masurilor continute in acest plan fiind estimate la 200 miliarde euro, ceea ce reprezinta 1,5% din produsul intern brut al UE, informeaza Agerpres. Cea mai mare contributie pentru finantarea acestui plan o vor avea statele membre UE. Ele ar urma sa asigure 170 miliarde euro, adica aproximativ 1,2% din PIB-ul lor. Restul de 30 miliarde va fi asigurat de Banca Europeana pentru Investitii si de la bugetul UE.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, si comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, au explicat, in cadrul unei conferinte de presa, ca fondurile pe care diverse state membre au anuntat ca le vor aloca pentru propriile planuri de relansare economica sunt incluse in aceasta suma totala si ca nu se cere fiecarui stat membru sa aloce 1,2% din PIB-ul sau acestui plan european. "Trebuie sa tinem cont de punctele de plecare diferite ale fiecarui stat membru in parte. Unele vor contribui mai mult, altele mai putin.

Nu vom putea sa le cerem acelor state care sunt supuse unor conditii foarte stricte privind cheltuielile publice sa aloce 1,2% din PIB-ul lor, dar speram ca, printr-o buna coordonare, se va ajunge la aceasta cifra /de 200 miliarde euro/", a declarat seful executivului comunitar. Planul prezentat astazi de Comisie va fi supus atentiei sefilor de stat si de guvern ai UE la urmatoarea lor reuniune, din 11-12 decembrie, presedintele Barroso exprimandu-si speranta ca acestia isi vor da acordul, astfel incat implementarea planului sa poata demara de la inceputul lui 2009.

Cuvinte cheie: miliarde, euro, planul