Noul regim de solvabilitate nu va afecta major companiile de asigurari

Impactul noului regim de solvabilitate (setul de directive europene Solvency II, cu aplicare din 2012) asupra activelor bilantiere ale majoritatii societatilor de asigurari nu va fi unul major, a declarat miercuri, la un seminar de asigurari, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor /CSA/, Angela Toncescu, potrivit Agerpres. Mai mult, potrivit studiilor cantitative de impact (QIS4) efectuate de CSA pe datele din 2007 transmise de companii, va avea loc o reducere a rezervelor tehnice, in principal in cazul activitatii de asigurari de viata, si, in consecinta, se va inregistra o crestere a capitalurilor proprii ale societatilor de profil.

Pe de alta parte, cerintele de capital pentru solvabilitate vor creste, mai ales in cazul asigurarilor generale, unde riscul de subscriere este mai mare. Asiguratorii care practica activitatea de asigurari generale sunt cei mai afectati de introducerea noilor cerinte de solvabilitate, a declarat Ionel Marin, directorul Directiei Actuariat in cadrul CSA. La studiul QIS4, doua din cele trei societati de asigurari generale participante au consemnat scaderi de peste 50 la suta ale surplusului de capital (diferentele dintre capitalurile proprii si cerintele de capital de solvabilitate), dupa aplicarea noilor reguli, a precizat reprezentantul CSA.

Totusi, sustine CSA, numarul societatilor care ar fi nevoite sa isi majoreze capitalul pentru a acoperi cerintele de capital minim si capital pentru solvabilitate nu este semnificativ. CSA apreciaza ca un impact mai mare al Solvency II poate fi inregistrat in cazul societatilor medii de asigurari. Conform specificatiilor QIS4, o societate este considerata medie daca raporteaza prime brute subscrise intre 100 milioane euro si un miliard euro, respectiv rezerve tehnice brute intre unu si 10 miliarde euro. La nivelul anului 2007 existau in Romania 42 de societati de asigurari, din care 35 mici si sapte medii.