Merkel si Sarkozy cer mobilizarea urgenta a Europei in fata crizei economice

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara asigura presedintia semestriala a Uniunii Europene, au cerut miercuri o mobilizare urgenta a Europei impotriva crizei, apreciind ca "o interventie rapida si decisiva este necesara pentru impiedicarea unor daune ireversibile in economiile noastre", transmite AP, conform Agerpres.

Intr-un articol comun publicat de Le Figaro si de Frankfurter Allgemeine Zeitung, cei doi sefi de stat au subliniat mai ales ca ar trebui luate masuri "ferme, temporare si clar directionate" pentru a sustine investitiile, sferele vizate fiind intreprinderile mici si mijlocii, proiectele de infrastructura si gospodariile familiale. Presedintele francez si cancelarul german au cazut de acord ca UE trebuie "sa actioneze complementar cu actiunile intreprinse de fiecare stat (comunitar) in parte" si au cerut "o relansare bugetara coordonata menita sa restabileasca increderea consumatorilor si a investitorilor".

"In realitate, nu exista un model de plan unic de relansare care sa fie aplicat de cele 27 state membre in care, de altfel, situatiile economice si bugetare difera. Credem ca o relansare bugetara coordonata ar putea restabili increderea consumatorilor si a investitorilor si evitarea comportamentelor oportuniste in cadrul ansamblului statelor. Trebuie facut totul pentru a sprijini economiile tarilor noastre in aceasta perioada exceptionala", au precizat Merkel si Sarkozy in articolul de presa amintit.