Economia Bulgariei va intra in recesiune

Economia Bulgariei va intra in recesiune in urmatorii doi ani din cauza reducerii semnificative a fluxului de capital, in timp ce rata somajului va creste iar consumul va scadea, se arata intr-o prognoza efectuata de economistul Michal Dibula, de la banca franceza BNP Parisbas, transmite News. bg, preluat de Agerpres. Si Romania va fi afectata de criza financiara, apreciaza expertul bancii franceze, care a prognozat ca Produsul Intern Brut al tarii noastre va scadea cu 0,6 la suta in 2009. Pentru Bulgaria s-a estimat un declin de 1,2 la suta in 2009 si 0,3 la suta in 2010.

Cresterea economica a Bulgariei se va reduce la 4,4 la suta in trimestrul patru din 2008 si la 2,2 la suta in trimestrul patru din 2009. "Conform estimarilor noastre, economia Bulgariei este cea mai instabila din Europa Centrala si de Est", a declarat Michal Dibula, care a estimat ca deficitul de cont curent va fi principala problema pentru aceasta tara deoarece fluxul de capital extern va incetini. Recesiunea din zona euro va afecta investitiile in aceasta regiune si va avea ca efect cresterea somajului in randul emigrantilor din Bulgaria si Romania.

Din acest motiv emigrantii vor trimite mai putini bani in tarile lor de origine, unde somajul va creste daca emigrantii decid sa se intoarca acasa. Toate acestea vor duce la scaderea consumului si a Produsului Intern Brut in Romania si Bulgaria si in alte state din regiune, cum ar fi Turcia, a afirmat expertul bancii franceze.