Infrastructura, educatia si sanatatea, prioritatile Romaniei

Viitoarele guverne ale Romaniei vor trebui sa aplice masuri de reformare a sistemelor de sanatate si educatie si sa gaseasca solutii pentru modernizarea infrastructurii, potrivit programului "Prioritati pentru Romania", realizat de Camera de Comert Americana in Romania, conform AGERPRES."In ordinea prioritatilor, infrastructura ocupa primul loc deoarece o infrastructura dezvoltata si moderna este esentiala in asigurarea dezvoltarii Romaniei pe termen mediu si lung", a spus Friedrich Niemann, vice-presedinte AmCham Romania, presedinte al grupului de lucru pentru infrastructura si turism.

Acesta a precizat ca proiectele de infrastructura sunt intarziate si de legislatia in domeniul achizitiilor publice din cauza procesul nesfarsit de contestare. "Procesul de solutionare a contestatiilor ar trebui sa fie mai rapid, iar pe de alta parte, mecanismul de contestare sa fie relevant pentru cazul respectiv si sa nu fie utilizat ca mijloc de abuzare a sistemului", a spus Niemann. De asemenea, reprezentantii AmCham sustin ca educatia reprezinta una din principalele mijloace pentru dezvoltarea pietei muncii, ca mijloc de atragere a investitiilor straine.

"Un sistem de educatie sanatos, conectat la realitatile economice si sociale, asigura o piata a fortei de munca competitiva, mai ales ca disponibilitatea si costul fortei de munca sunt doua avantaje care determina investitorii sa aleaga Romania", a spus Sorin Mindrutescu, Membru al Consiliului Director AmCham. Acesta a precizat ca pentru a mentine avantajul fortei de munca autoritatile trebuie sa stimuleze adaptarea programelor scolare la noile realitati economice si sociale si sa creasca gradul de angajare a studentilor.

Cuvinte cheie: