Romania va contribui cu peste 100.000 dolari pentru implementarea Protocolului de la Montreal

Executivul a aprobat miercuri plata sumei de 100.122,35 dolari reprezentand contributia financiara a Romaniei pentru anul 2008 la "Fondul de incredere" al Fondului Multilateral pentru implementarea Protocolului de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon, se arata intr-un comunicat al Guvernului, potrivit AGERPRES. Suma va fi platita din prevederile bugetare aprobate Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile pe anul 2008. Nivelul contributiei a fost stabilit de catre trezorierul de la New York al Organizatiei Natiunilor Unite.

Romania a aderat la Conventia de la Viena privind protectia stratului de ozon, la Protocolul sau de la Montreal privind substantele care depreciaza stratul de ozon, precum si la Amendamentul adoptat la Londra al Protocolului prin Legea nr. 84/1993. De asemenea, Romania a acceptat amendamentele ulterioare la Protocolul de la Montreal prin Ordonanta Guvernului nr. 24/2000 pentru acceptarea Amendamentului la Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon, adoptat la Copenhaga la 25 noiembrie 1992.

La data la care Romania a devenit Parte la Conventia de la Viena privind protectia stratului de ozon, Romania a fost incadrata ca tara in curs de dezvoltare cu un nivel calculat al consumului de substante controlate mai mic de 0,3 kg/cap de locuitor de la data intrarii in vigoare a Protocolului sau. De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, la cea de-a 27-a Reuniune a Grupului deschis de lucru al Protocolului de la Montreal privind substantele care depreciaza stratul de ozon, Comisia Europeana si Secretariatul Ozonului, cu sediul la Nairobi, au cerut Romaniei schimbarea statutului de tara din categoria de tara in curs de dezvoltare in categoria de tara dezvoltata.

Cuvinte cheie: