Fluctuatiile cotatiilor la petrol, amplificate de investitori

Oscilatiile cotatiilor petroliere au fost amplificate si nu cauzate de faptul ca investitorii s-au reorientat asupra marfurilor, potrivit oficialilor europeni, citati de AGERPRES. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a aratat ca economistii trebuie sa priveasca mai atent volatilitatile recente ale pretului titeiului, care a oscilat intre un maxim record de 147 dolari/baril, in iulie, si un minim al ultimelor cinci luni, de sub 100 de dolari, la sfarsitul acestei saptamani.

O parte a analistilor a aratat ca pretul petrolului este influentat de cererea in crestere de petrol din partea economiilor in dezvoltare accentuata, precum China si Brazilia, state in care oamenii cumpara mai multe masini si ale caror exporturi catre SUA si Europa cresc. Alti analisti considera ca preturile titeiului sunt influentate de speculatori. Potrivit lui Trichet, economistii trebuie sa inteleaga mai bine efectul cererii "iar cresterea foarte puternica a cererii, in special din partea economiilor in dezvoltare" determina fluctuatii rapide ale preturilor la petrol. "Nu as numi-o speculatie.

Am spune mai degraba ca este vorba despre schimbari in modul de gestionare a portofoliului de investitii, oferind o putere mai mare marfurilor si petrolului", a adaugat acesta. El a avertizat, de asemenea, ca Europa trebuie sa isi aminteasca de lectia socului petrolier din anii 1970 si sa se abtina de la majorarea salariilor drept raspuns la o inflatie record, impulsionata de preturile mari la energie. Trichet a solicitat, din nou, uniunilor sindicale sa negocieze cu responsabilitate salariile pentru a preveni o spirala in care salariile mai mari vor genera o crestere a inflatiei.

Cuvinte cheie: