BEI va dubla finantarea acordata companiilor mici si mijlocii

Ministrii europeni de Finante au convenit sambata sa dubleze finantarea Bancii Europene pentru Investitii (BEI) pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii in actualele conditii economice dificile, transmite AGERPRES. Ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, a aratat ca finantarile BEI vor creste cu 50 la suta in 2008 si 2009, pana la aproximativ 15 miliarde de euro (21 miliarde de dolari). Fondurile vor fi incluse intr-un pachet financiar in valoare totala de circa 30 miliarde de euro (42 miliarde de dolari), care va fi acordat pana in 2011.

"Am convenit ca zona noastra economica se confrunta cu diferite tipuri de socuri, de la cele financiare, la cele inflationiste si de curs de schimb, iar raspunsul nostru comun este o strategie axata pe crestere", a explicat Lagarde in conferinta de presa organizata dupa intalnirea ministrilor de Finante din UE, care a avut loc la Nisa, in sudul Frantei. Capacitatea companiilor mici de a obtine finantare a fost diminuata de criza financiara globala, care a avut originea in SUA. Ministrii UE au convenit, la propunerea ministrului italian de Finante, Giulio Tremonti, sa utilizeze BEI pentru a ajuta financiar marile proiecte de infrastructura si energie, a mai spus Lagarde.

Scopul BEI este de a sprijini dezvoltarea proiectelor pe termen lung, in special in regiunile sarace din UE. Banca cu sediul la Luxemburg nu finanteaza mai mult de 50 la suta din costul total al unui proiect, dar creditele acordate de institutie reprezina un catalizator pentru atragerea altor finantari private. UE a estimat, in aceasta saptamana, ca economiile Germaniei, Spaniei si Marii Britanii va intra in recesiune in acest an, dupa ce se vor confrunta cu doua trimestre consecutive de scadere a PIB. Atat zona euro cat si UE27 vor scapa, insa, de recesiune in acest an, dar vor creste mai incet decat estimarile initiale.

Cuvinte cheie: