Statele UE accelereaza cresterea economica evitand stimulente financiare

Impulsionarea cresterii economice va fi o prioritate pentru guvernele Uniunii Europene, care, insa, nu vor neglija eforturile de limitare a cheltuielilor si a deficitelor bugetare, transmite AGERPRES. Ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, a condus discutiile referitoare la starea economiilor in cele 27 de state membre UE. Ea a aratat, sambata, ca UE se va concentra asupra cresterii economice si a sporirii puterii de cumparare, incercand, in acelasi timp, sa reduca inflatia care ar putea afecta stabilitatea economiilor.

Potrivit sursei citate, ministrii europeni de Finante au convenit asupra unor masuri indirecte de sprijinire a cresterii PIB, cum ar fi continuarea deschiderii economiilor, sprijinirea afacerilor mici pentru a obtine mai usor credite si consolidarea supravegherii financiare pentru a preveni colapsul unor banci. Guvernele au exclus posililitatea unui program de cheltuieli in valoare de un miliard de euro destinat impulsionarii economiei, similar celui adoptat in Statele Unite, desi anumite state precum Franta si Spania au majorat cheltuielile bugetare pentru a accelera cresterea tot mai lenta a economiilor.

"Vom continua sa ne supunem regulilor bugetare care fixeaza un obiectiv clar de reducere a deficitelor bugetare la trei la suta", a precizat ministrul francez de Finante. Natiunile zonei euro trebuie sa mentina deficitele bugetare sub limita de trei la suta din PIB, in efortul de a mentine stabila rata de schimb. Franta, Irlanda si alte state ar putea chiar sa depaseasca aceasta limita, au precizat economistii. Potrivit lui Lagarde, guvernele UE se confrunta cu un soc triplu: criza financiara globala, costurile in crestere la energie si marfuri care alimenteaza inflatia si scumpirea euro, care pune presiune pe exportatori.

Cuvinte cheie: