Vor fi probleme mari pentru companiile din Romania

Vor fi probleme mari pentru companiile din Romania, pentru cele care au angajat personal numeros si nu stie nimeni in ce grad ne va afecta valul crizei, a apreciat, vineri, Ion Dragulin, directorul Directiei Stabilitate Financiara din BNR, potrivit AGERPRES. Dragulin considera ca o problema va fi accesul acestora la noi finantari, deoarece costul creditului va fi tot mai scump. "Epoca finantarii bancilor de la banca-mama este trecuta, iar bancile din Romania sunt invitate sa faca eforturi de substitutie, cu trecere graduala la finantarea interna", pentru a putea fi reluata creditarea, a spus Dragulin.

Reprezentantul BNR a prezentat un studiu care arata ca primele de risc pentru tarile emergente au crescut, iar indatorarea romaneasca este tot mai scumpa, in timp ce investitorii manifesta un apetit tot mai scazut pentru risc, in conditiile in care bancile din zona Europei Centrale si de Est se bazau puternic pe aceste resurse. Ion Dragulin considera ca din cauza acestei situatii, creditarea va fi tot mai dependenta de capacitatea de mobilizare a resurselor de la intern, iar ajustarea ar putea fi importanta.

Creditarea de catre IFN a companiilor reprezinta aproximativ 6 la suta din PIB, iar finantarea externa pe termen mediu si lung din partea institutiilor financiare reprezenta 28,6 la suta din PIB, la 30 octombrie. Creditarea s-a orientat catre IMM si puternic catre companiile din comert si servicii. Aceste finantari se apropie de valoarea de 40 de miliarde lei. Creditul pentru IMM ajunsese la aproape 60 la suta din total credite, la 30 septembrie 2008, fata de 45 la suta, la 31 decembrie 2007.