Neincredrea intre banci persista in Romania

Neincrederea in sistemul bancar romanesc continua sa se mentina, iar bancile comerciale prefera sa plaseze banii in strainatate, decat sa se imprumute intre ele, au declarat, vineri, oficiali ai Bancii Nationale, in seminarul financiar-bancar EU Cofile, organizat de Alpha Bank si BNR, la Sinaia, conform AGERPRES. "Lipsa de incredere intre bancile comerciale romanesti a facut ca banii sa nu mai fie plasati pe piata romaneasca, ci au fost plasati in afara, ce-i drept cu dobanzi mari de 30-35 la suta. Actionarii vor profit, nu-i intereseaza prudenta. Atata timp cat afara se obtin profituri duble prin plasarea leului romanesc, o vor face.

S-a creat o neincredere pe piata romaneasca, dupa operatiunile bancilor cu pozitii de tranzactionare pe piata monetara ramase deschise, neincredere, care din pacate persista", a spus directorul Directiei de Comunicare a BNR, Nicolae Cinteza. Cinteza considera ca problema creditarii nu este generata de o lipsa de lichiditati, ci de factori psihologici. Conservatorismul bancilor in a da credite este determinat de dorinta acestora de a-si conserva liciditatea, apreciaza Cinteza.

Se doreste reluarea activitatii de creditare la nivele foarte mari, pentru a se rezolva problema dezvoltatorilor imobiliari, ca apoi creditarea sa fie orientata spre persoanele fizice, pe care ulterior bancile vor incerca sa le orienteze catre dezvoltatorul care a luat credit de la banca respectiva, din dorinta de a fi deblocata piata, a explicat directorul din BNR.

Cuvinte cheie: piata, bnr, bancile