Cheltuielile de consum in SUA, la cel mai scazut nivel din septembrie 2001

Cheltuielile de consum in Statele Unite au inregistrat un declin de unu la suta in octombrie, cel mai scazut nivel din septembrie 2001, criza creditelor afectand puternic activitatea economica, transmite AFP, preluat de Agerpres. Ian Shepherdson, economist la High Frequency Economics, a aratat ca datele prezentate de Departamentul pentru Comert al SUA sunt "oribile" iar scaderea consumului este legata de declinul vanzarilor pe piata auto. Numarul de cereri de ajutor de somaj au crescut cu 14. 000, la 529. 000 in saptamana incheiata in 22 noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani.

Acesta este un semn ca angajatorii si consumatorii si-au restrans cheltuielile din cauza crizei financiare. Economia americana a inregistrat in perioada iulie-septembrie un recul mai mare decat s-a anuntat initial, a informat marti Departamentul pentru Comert. Potrivit celor mai recente date, Produsul Intern Brut (PIB) al SUA a scazut in trimestrul al treilea cu 0,5 procente in ritm anual. Initial, Departamentul american al Comertului a estimat ca in trimestrul al treilea economia americana s-a contractat cu 0,3 procente in ritm anual, in conditiile in care pietele mizau pe un recul de 0,5 procente.

Revizia se explica printr-un recul mai mare decat s-a estimat initial al cheltuielilor de consum, motorul de crestere traditional al economiei americane, prin performantele mai slabe ale comertului extern ca urmare a unei scaderi a exporturilor si printr-un nivel al cheltuielilor de stat mai mic decat cel anuntat initial. "Majoritatea componentelor principale ale PIB-ului au contribuit la reculul cresterii economice in trimestrul al treilea", se arata in comunicatul Departamentului american al Comertului.

Cuvinte cheie: procente, s-a, initial