BNR va evalua o posibila adaptare a normelor de creditare la conditiile pietei

Banca Nationala a Romaniei studiaza posibilitatea de a adapta normele de creditare pentru persoanele fizice la piata si considera ca o eventuala relaxare a conditiilor de creditare ar putea fi decisa in luna ianuarie 2009, a declarat, miercuri, la seminarul EU-COFILE de la Sinaia, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu, informeaza Agerpres. "Avem in vedere, dupa publicarea datelor din luna decembrie 2008 a acestui an, o eventuala relaxare a normelor de creditare pentru persoanele fizice. Vom discuta acest aspect in luna ianuarie 2009", a afirmat Florin Georgescu.

Eventuala modificare a normelor de creditare ar putea fi aplicata pentru adaptarea actualelor norme la conditiile de piata, potrivit oficialului BNR. Noile reglementari privind creditarea au intrat in vigoare in luna septembrie a acestui an. Regulamentul cere bancilor sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare. Astfel, creditorii vor analiza capacitatea de rambursare "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20 la suta pe cel aferent anului anterior". Exceptie fac veniturile pentru care clientul poate dovedi continuitatea.

Regulamentul mai stabileste ca bancile care nu au norme proprii validate de BNR nu pot accepta un grad de indatorare mai mare de 35 la suta.