Romania absoarbe 500 milioane euro pentru infrastructura rutiera

Romania va absorbi fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere in valoare de 350-500 milioane euro in 2009, pana la 1 iulie 2009 urmand sa fie semnate toate contractele de executie pentru proiectele de autostrada, a anuntat, marti, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, intr-un seminar dedicat infrastructurii, informeaza Agerpres. "Din estimarile noastre anul viitor vom absorbi intre 350 si 500 milioane euro fonduri europene prin Programul Operational Sectorial pe domenii destinate infrastructurii rutiere", a precizat ministrul.

Acesta a declarat ca obiectivul autoritatilor romane este semnarea tuturor contractelor de autostrada, indiferent de finantare, pana la 1 iulie 2009.Potrivit lui Orban, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a depus cererile de finantare pentru toate sectoarele de autostrada ce urmeaza sa primeasca fonduri prin Programul Operational Sectorial de Transporturi (POST). Acesta a precizat ca tronsoanele aflate pe Coridorul 4 Pan European (Nadlag - Pitesti - Bucuresti -Constanta) sunt in stadii avansate de semnare a contractelor de executie sau de alegere a constructorului.

Ministrul a precizat ca pentru tronsoanele Medgidia - Cernavoda si Cernavoda - Constanta pe 15 octombrie va fi ales constructorul in timp ce pentru centura ocolitoare a orasului Constanta acesta a fost deja selectat. Tot in luna octombrie, vor fi alesi constructorii pentru tronsoanele de autostrada Arad-Timisoara si centru ocolitoare a orasului Arad, urmand ca pana la 1 decembrie sa fie semnate contractele pentru centura Deva si tronsonul de autostrada Sibiu-Orastie. De asemenea, in 2009 vor fi semnate contractele de executie pentur tronsoanele Timosoara-Lugoj (1 marti 2009) si Lugoj-Deva, Deva-Orastie (aprilie-mai 2009).

Cuvinte cheie: