Punctul de pensie creste la 763,7 lei din 2009

Executivul a decis, in sedinta de miercuri, printr-o Ordonanta de Urgenta, stabilirea punctului de pensie la 763,7 lei, de la 1 ianuarie 2009, dupa cum a declarat prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, informeaza AGERPRES. El a precizat ca aceasta masura era prevazuta si in proiectul de buget pe anul 2009, inaintat Parlamentului. "Stabilirea valorii punctului de pensie, de la 1 ianuarie, la 763,7 lei, va avea o influenta pozitiva asupra pensiilor. Valoarea punctului de pensie este raportata la salariul mediu pe economie, care este prevazut sa creasca anul viitor, conform proiectului de buget", a precizat premierul.

Ultima majorare a punctului de pensie s-a produs la 1 octombrie, cand valoarea acestuia a crescut cu 20 la suta, de la 581,3 lei la 697,5 lei. Punctul de pensie a fost majorat succesiv din ianuarie 2007, cand se cifra la 396,2 lei. De asemenea, cotele contributiilor de asigurari sociale vor fi reduse cu 2 la suta, din ianuarie 2009, potrivit unei masuri decise prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului, a mentionat Tariceanu. El spus ca decizia urmareste sa sprijine ocuparea fortei de munca in conditii legale. "Vom reduce cotele de contributii de asigurari sociale, pentru a veni in sprijinul ocuparii fortei de munca si a scoaterii fortei de munca la suprafata.

intrucat anul fiscal se termina in cateva zile, am hotarat reducerea CAS-ului cu inca doua puncte procentuale, de la 39,5 la suta la 37,5 la suta".

Cuvinte cheie: pensie, lei, punctului