Polonia vinde santierele navale

Polonia a primit acordul preliminar pentru vanzarea santierelor navale Gdynia, Gdansk si Szczecin, cu doar o saptamana inainte ca termenul limita impus de Uniunea Europeana sa expire, a declarat joi Aleksander Grad, ministrul finantelor, transmite AGERPRES. Guvernul polonez va acorda santierelor Gdynia si Gdansk ajutoare in valoare de 835 milioane de zloti (357 milioane de dolari), ca parte a planului de restructurare, in timp ce santierul Szczecin va primi 400 milioane de zloti. "O parte din acest ajutor va fi returnata ulterior", a declarat oficialul polonez.

Conform acordului, investitorii vor creste capitalul santierelor Gdynia si Gdansk cu 520 milioane de euro (753,3 milioane de dolari), in timp ce investitorii de la Szczecin vor cheltui 242 milioane de zloti. Comisia Europeana a decis recent sa acorde un ragaz de doua luni autoritatilor de la Varsovia, respectiv pana la 12 septembrie, pentru a reanaliza planul de restructurare a santierelor navale de la Gdansk, Szczecin si Gdynia.

Executivul UE a estimat ca planurile actuale de restructurare a acestor santiere nu respecta regulile europene de salvare si privind ajutoarele pentru restructurare si ca, pe aceasta baza, ajutoarele furnizate santierelor ar fi incompatibile cu Tratatul UE. Potrivit normelor Comisiei Europene privind ajutoarele de stat, planurile de restructurare a santierelor navale trebuie sa asigure profitabilitatea pe termen lung, sa includa masuri compensatorii adecvate pentru a limita distorsiunile de natura concurentiala cauzate de ajutoarele acordate si sa fie finantate in mare masura din propriile resurse ale companiei.

Cuvinte cheie:

Citeste tot articolul Polonia vinde santierele navale