Comisia Europeana vrea sa reduca taierile ilegale de arbori

Comisia Europeana (CE) vrea sa se asigure ca lemnul importat in Europa este recoltat legal, astfel ca va solicita producatorilor si comerciantilor de lemn sa dovedeasca prin toate mijloacele provenienta acestuia, a declarat, joi, intr-un seminar referitor la piata mobilei, secretarul general al Uniunii Europene a Mobilei (UEA), Bart De Turck, conform AGERPRES. El a subliniat ca nu numai Romania, ci si Europa se confrunta cu taierile masive de padure, in 89 la suta dintre cazurile de copaci taiati acest lucru facandu-se ilegal.

Potrivit lui Bart De Turck, prima initiativa a CE de a reduce numarul cazurilor de taieri ilegale a avut loc in 2003, sub forma planului de actiune FLEGT, care viza incheierea de acorduri de parteneriate voluntare atat intre tarile UE, cat si cu tarile aflate in afara Uniunii, in scopul controlarii fenomenului de taieri ilegale de paduri. Planul de actiune prevede instituirea unui regim de licente, drept masura de siguranta ca numai produsele din lemn fabricate in mod legal in conformitate cu legislatia nationala a tarii producatoare pot intra in Comunitate si subliniaza faptul ca acest regim de licente nu ar trebui sa constituie o bariera in calea comertului legitim.

Punerea in aplicare a regimului de licente presupune ca importurile de produse din lemn in Comunitate sa fie supuse unor verificari si controale, in scopul garantarii legalitatii acestor produse. In acest sens, Comunitatea trebuia sa incheie acorduri de parteneriat voluntare cu tari si organizatii regionale, care urmau sa instituie o obligatie legala pentru o tara partenera sau o organizatie regionala de a pune in aplicare un regim de licente in conformitate cu calendarul prevazut in fiecare acord de parteneriat. "Timp de cinci ani, nu s-a semnat nici macar un singur astfel de acord, primul parteneriat urmand sa se incheie maine (vineri - n.red).

Cuvinte cheie: