Majoritatea romanilor considera ca isi administreaza eficient bugetul

Majoritatea romanilor (80 la suta) considera ca isi administreaza eficient bugetul, potrivit unui studiu realizat de GE Money in sase tari din Europa Centrala si de Est, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia si Letonia, informeaza Agerpres. Potrivit GE Money, romanii sunt cei mai increzatori in capacitatea lor de gestionare a venitului, fiind urmati de letoni si maghiari cu 75 la suta, si de cehi cu 72 la suta. Rusii se declara cel mai putin abili la acest capitol, doar 57 la suta dintre ei considerand ca isi administreaza eficient bugetul.

Increderea romanilor in aptitudinea lor de a-si gestiona banii vine dintr-o buna cunoastere a veniturilor si cheltuielilor, in conditiile in care 83 la suta dintre romanii care au participat la studiu au declarat ca stiu exact cat castiga, 85 la suta stiu cat datoreaza si 81 la suta stiu cat cheltuiesc in fiecare luna. 84 la suta dintre respondentii din Romania au afirmat ca isi platesc la timp obligatiile financiare, situandu-se pe locul al doilea, dupa Cehia (87 la suta). "Atitudinea romanilor fata de modul in care isi administreaza bugetul reiese si din semnificatia pe care o atribuie cumparaturilor, 73 la suta dintre ei nepercepand aceasta activitate ca pe o forma de recreere.

Aceeasi parere este impartasita de 67 la suta dintre polonezi, de 65 la suta dintre letoni, la polul opus aflandu-se cehii, cu numai 58 la suta", comenteaza GE Money. In plus, 78 la suta dintre romani declara ca evalueaza toate posibilitatile de a-si reduce cheltuielile curente si sustin ca nu cumpara lucruri de care nu au cu adevarat nevoie. Referitor la educatia financiara a copiilor, 79 la suta dintre romani apreciaza ca este foarte important ca tinerii sa invete la scoala lucruri de baza despre bani si despre cum poate fi gestionat corect un buget.