Inflatia a coborat la 3,6 la suta, in septembrie

Rata anuala a inflatiei in zona euro (EA15) s-a situat, in luna septembrie 2008, la nivelul de 3,6 procente, conform unei estimari preliminare publicata marti de Oficiul european de Statistica (Eurostat), informeaza Agerpres. Este vorba de o noua scadere dupa cea inregistrata in luna august, cand cresterea preturilor in zona euro a incetinit la 3,8 procente de la nivelul record de patru procente inregistrat in lunile iulie si iunie 2008. O inflatie de patru procente reprezinta cea mai mare crestere anuala a inflatiei in zona euro, de la inceputul publicarii statisticilor pe acest subiect pentru tarile din zona euro in 1997.

Chiar daca inflatia a continuat sa incetineasca in luna septembrie, o rata anuala a inflatiei de 3,6 procente este mult superioara tintei de inflatie a Bancii Centrale Europene (BCE), care vrea sa mentina sub doua procente cresterea preturilor in cele 15 state membre ale Uniunii Europene care au aderat la moneda euro. Cifra comunicata marti de Eurostat este una preliminara si nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Eurostat va da publicitatii o a doua estimare revizuita la data de 15 octombrie 2008, ocazie cu care analistii vor urmari cu atentie evolutia preturilor de baza, care exclud energia si alimentele.

Cele mai recente date confirma estimarile analistilor potrivit carora inflatia a atins varful in luna iulie si ar urma sa scada in continuare in lunile urmatoare. Comisia Europeana prognozeaza ca in acest an zona euro va inregistra o rata medie a inflatiei de 3,6 procente.

Cuvinte cheie: