Cum si cand sunt finantate proiectele din bani publici?

Relevanta unui proiect reprezinta masura in care obiectivele stabilite si planul de implementare propus adreseaza corect problemele identificate. Criteriul de eficienta se refera la cât de bine au fost folosite resursele disponibile pentru a transforma activitatile propuse in rezultatele intentionate. Criteriul de eficacitate incearca sa identifice daca proiectul si-a atins obiectivele stabilite in faza de programare. Termenul impact se refera la efectul de ansamblu al beneficiilor aduse de un anumit proiect, asupra unui numar mai mare de persoane decât principalii beneficiari dintr-un anumit sector, o anumita regiune sau chiar din intreaga tara.

Criteriul de sustenabilitate arata daca exista probabilitatea ca rezultatele pozitive ale proiectului sa continue si dupa terminarea perioadei de finantare externa si totodata, daca impactul pe termen lung al programului asupra procesului mai amplu de dezvoltare poate fi mentinut la nivel de sector, regiune sau tara. Elaborarea si pregatirea finala a programelor, inainte de implementareEvaluarea ex-ante  analizeaza critic programele propuse, examinându-le obiectivele, planurile de implementare si rezultatele estimate, etc., cu intentia de a determina daca sunt cele mai potrivite interventii pentru a indeplini obiectivele relevante ale politicii.

Evaluarea intermediara analizeaza in ce masura programele sunt implementate in modul cel mai eficient si eficace, conform programarii initiale si stabileste daca programele sunt la fel de relevante ca in faza de programare, pentru satisfacerea nevoilor identificate. Evaluarea ex-post analizeaza impactul programelor, prin raportare la nevoile pe care programul a urmarit sa le satisfaca si, totodata, sa determine daca efectele pozitive ale programului sunt sustenabile in timp si dupa finalizarea implementarii programului.