Romania - a treia in UE privind increderea in economie

Romania s-a situat, in luna noiembrie 2008, pe locul al treilea in Uniunea Europena (UE 27) intr-un top privind increderea in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI), cu 91,4 puncte, in scadere cu 12,3 puncte fata de 103,7 puncte in luna octombrie 2008, conform datelor publicate joi de Comisia Europeana, informeaza Agerpres. Statele cu o incredere in economie mai ridicata decat in Romania sunt Bulgaria, cu 102,2 puncte (in scadere fata de 110,3 puncte in octombrie) si Polonia, cu 98,3 puncte (in scadere fata de 105,3 puncte luna trecuta). Situatia a fost similara in luna octombrie.

ESI este calculat pe baza a cinci indicatori de incredere: in industrie (40 la suta), servicii (30 la suta), increderea consumatorului (20 la suta), constructii (5 la suta) si comert (5 la suta). In luna noiembrie, Romania a inregistrat scaderi la toti cei cinci indicatori. Indicatorul privind increderea in industria romaneasca s-a situat la -6 puncte in luna noiembrie, in scadere fata de luna octombrie cand s-a situat la un punct. Increderea in sectorul serviciilor a scazut la 13 puncte de la 23 puncte luna trecuta. Increderea consumatorului a scazut la -24 de la -15 puncte in urma cu o luna.

Increderea in sectorul comertului cu amanuntul a scazut la zero puncte de la 14 puncte in octombrie. Increderea in sectorul constructiilor din Romania a fost masurata la -8 puncte in scadere fata de -4 puncte in urma cu o luna. Increderea managerilor de companii si a consumatorilor din Uniunea Europeana in climatul economic actual a scazut in luna noiembrie 2008 la cel mai redus nivel din ultimii 23 de ani. Indicele de incredere economica, un indicator care rezuma opiniile managerilor de companii si consumatorilor, a scazut cu 6,7 puncte, la 70,5 puncte, in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.