Nicolae Cinteza: "Creditele afectate de restante au o tendinta ingrijoratoare de crestere"/ "Au fost creditati dezvoltatori imobiliari care in momentul de fata nu au desfacere asigurata"

Creditele neperformante au crescut cu circa 2 procente din decembrie 2007 pana in prezent, ceea ce arata o tendinta ingrijoratare de crestere, a declarat directorul directiei de supraveghere a BNR, Nicolae Cinteza, in cadrul dezbaterilor din ziua a patra a seminarului EU-COFILE. Cele mai importante idei prezentate de Nicolae Cinteza: Credite cu restanteDin creditele acordate persoanelor fizice, de peste 20. 000 de lei, totalul creditelor afectate de restante: 8,28% in septembrie 2008, ceea ce arata o tendinta ingrijoratoare de crestere, aproape 2% in 9 luni. Din totalul sumelor restante de 852 milioane lei, ponderea cea mai mae 74% sunt credite sub 20.

000 de lei in conditiile in care reprezinta doar 24% din totalul creditelor acordate populatiei. Zilnic primim cate 25-30 de reclamatii, dintre care majoritatea sunt legate de comisioane majorate abuziv. Ritmul de crestere a restantelor depaseste de 3 ori ritmul de crestere a creditului. Putem judeca nepreformanta in felul acesta dar nu exista o definitie clara a acestui indicator. Exista banci la care restantele sunt de 2 ori mai mari decat media din sistem. Ce masuri luam in aceste situatii? Sistam acordarea creditelor acordate catre persoane fizice pe o perioada limitata de timp sau olicitat bancii sa constituie provizioane suplimentare.

Cuvinte cheie: banca, lei, euro