Studiu: 30% dintre romani cred ca pot porni o afacere

Aproape 30 la suta dintre romanii cu varste intre 18 si 64 de ani considera ca au cunostintele si aptitudinile necesare pentru a porni o afacere, dar numai patru la suta desfasoara activitati antreprenoriale in stadiu incipient. Potrivit raportului pentru Romania - 2007 din cadrul cercetarii "Monitorizarea globala a antreprenoriatului", ale carui rezultate au fost date publicitatii in aceasta saptamana, rata activitatii antreprenoriale in stadiu incipient (care vizeaza antreprenorii implicati activ in infiintarea unei firme si proprietarii-managerii de firme noi) in Romania - de patru la suta - este aproximativ la nivelul din Japonia, dar peste cel din Austria sau Belgia.

Cercetarea, care a cuprins 42 de state, arata insa ca Romania se afla in urma unor tari precum Thailanda, Columbia, Peru, China, Venezuela, Chile, care au un PIB/locuitor scazut, comparabil cu al Romaniei, dar cu activitate antreprenoriala mai intensa, dar si in urma unor state cu PIB/locuitor foarte ridicat, unde persoanele fizice se implica in infiintarea de noi firme pentru a profita de oportunitati, si nu din necesitate - SUA, Spania, Elvetia, Hong Kong, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie, Norvegia. Conform autorilor raportului pentru Romania, un colectiv de cadre universitare de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, coordonat de conf.

univ. dr. Agnes Nagy, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, indicatorii scazuti privind antreprenoriatul in Romania pot fi explicati prin lipsa traditiei si educatiei specifice inainte de 1990, in timpul perioadei socialiste, mediul nefavorabil in perioada de tranzitie a anilor 90, precum si acceptarea de catre populatie a locurilor de munca oferite de firmele mari, considerate cu grad de risc mai redus, in perioada de crestere economica dupa anul 2000.