Deprecierea dolarului creste pretul petrolului

Pretul petrolului ar putea creste deoarece investitorii impiedica deprecierea dolarului, a declarat Chakib Khelil, presedintele Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), transmite Bloomberg, preluat de Agerpres. "Pretul depinde de dolar, nu are nimic de-a face cu cererea si furnizarea de petrol. Daca dolarul se depreciaza, pretul petrolului creste", a explicat Chakib Khelil, care indeplineste de asemenea si functia de ministru al Petrolului in Algeria. Petrolul ofera investitorilor protectie impotriva deprecierii monedei americane deoarece pretul materiilor prime in dolari devine mai mic pentru cumparatorii straini daca dolarul scade.

Saptamana trecuta OPEC si-a revizuit in scadere, la 1,02 procente, de la 1,17 procente anterior, estimarile sale referitoare cresterea cererii mondiale de petrol in acest an, ca urmare a incetinirii expansiunii economiei americane. In raportul sau pe luna septembrie, dat publicitatii la Viena, OPEC si-a revizuit in scadere si estimarile referitoare la cresterea cererii mondiale de petrol in 2009, la 1,00 procent de la 1,03 procente cat estima in raportul din luna august. Revizuirea se traduce printr-o diferenta de 20.000 de barili pe zi pana la 87,66 milioane barili pe zi.

"Cererea de titei in tarile industrializate a inregistrat un nou recul in luna august din cauza unei scaderi bruste a cererii de petrol in SUA. Acest recul de 0,8 milioane barili pe zi este rezultatul incetinirii economiei si preturilor ridicate din comertul cu amanuntul", sustine OPEC. In schimb, raportul subliniaza cresterea puternica (de patru procente) inregistrata in perioada verii de cererea de petrol a statelor in curs de dezvoltare care a permis compensarea reculului cererii de petrol a statelor industrializate.

Cuvinte cheie: