Brazilia nu doreste sa faca parte din OPEC

Iranul a invitat in mod oficial Brazilia sa se alature Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) insa statul sud-american, ce recent a descoperit vaste zacaminte petroliere offshore, nu intentioneaza sa dea curs acestei invitatii, a declarat miercuri ministrul brazilian al Energiei, Edson Lobao, citat de AGERPRES. "L-am primit pe ambasadorul iranian, care a invitat Brazilia sa se alature OPEC. Nu a fost vorba de o sugestie, ci de o invitatie formala", a declarat Edson Lobao.

Potrivit acestuia, ambasadorul iranian, Moshen Shaterzadeh, a facut aceasta invitatie la o intalnire care a avut loc in urma cu doua saptamani, dar ca, in prezent, Brazilia nu are de gand sa dea curs invitatiei. Ministrul brazilian a reamintit ca in luna mai a fost invitat de Arabia Saudita sa participe la o reuniune de urgenta a OPEC, unde a prezentat perspectivele industriei petroliere braziliene. In luna noiembrie 2007, Brazilia a anuntat descoperirea unor importante zacaminte petroliere situate la aproximativ 250 de kilometri in largul coastelor sale.

Desi este vorba de rezerve estimate intre 50 si 80 miliarde de barili, exploatarea lor necesita investitii enorme si tehnologii avansate, dat fiind faptul ca se afla la o adancime de sapte kilometri. Guvernul presedintelui Luiz Inacio Lula da Silva a anuntat ca nu intentioneaza sa faca din Brazilia un exportator important de titei ci ca doreste sa utilizeze resursele petroliere pentru combaterea saraciei si investitii in educatie.

Cuvinte cheie: