Negare: Vosganian respinge acuzatiile ca economia e in impas

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a respins sambata categoric criticile ca economia s-ar afla in pragul recesiunii si a prezentat Rezolutia Delegatiei Permanente a PNL privind masurile de debirocratizare si defiscalizare. Vosganian a tinut sa puncteze ca PNL "respinge categoric acele atitudini care socotesc situatia economica din Romania ca fiind nefavorabila si incearca sa sugereze ca Romania a intrat in recesiune economica, ba chiar se apropie de colaps". Din punctul de vedere al lui Vosganian, " Romania continua tendintele favorabile care au demarat inca la inceputul acestui deceniu".

Ministrul economiei a precizat ca, in discutiile avute la Comisia Europeana, proiectia Guvernului privind cresterea economica sustinuta pentru anul 2008 a fost agreata. El a adaugat ca trebuie luate masuri pentru a se reduce posibile riscuri pe care le are orice tara din UE in fata crizei de pe pietele financiare americane. Potrivit lui Vosganian, luna ianuarie a validat evaluarea facuta privind sustenabilitatea sistemului de pensii. "Proiectia pe care am facut-o pana in anul 2020 si care a fost inaintata sindicatelor arata clar ca sistemul de asigurari sociale este perfect sustenabil", a continuat ministrul.

Vosganian a respins varianta ca bugetul ar trebui rediscutat, insa a precizat ca Guvernul este dator sa preintampine posibile efecte pentru a avea un bun control al cheltuielilor. Ministrul a mentionat ca, in cateva saptamani, va prezenta Guvernului un material care va duce pentru 2008 la economisirea a cel putin un miliard de euro si evitarea pericolului de a depasi pragul de 3% deficit pe acest an. In cadrul Delegatiei Permanete a PNL s-a adoptat o rezolutie care a prezentat initiativele Guvernului privind debirocratizarea si defiscalizarea, prezentata de Vosganian.