Isarescu avertizeaza ca majorarile salariale peste sporul de productivitate pot deprecia leul

Cei care cer majorarea nechibzuita a salariilor peste sporul de productivitate a muncii trebuie sa se astepte la o depreciere de durata a leului, care va scumpi produsele importate pe piata romaneasca, a spus, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu."Tara e pusa in fata unei optiuni. Poate ca unii doresc sa creasca salariile nominale in lei, si atunci ei trebuie sa se  astepte ca odata ce solicita acest lucru creeaza premisele unei deprecieri de durata a leului. Ele nu pot sa coexiste, cu consecintele de rigoare.

Vor creste preturile produselor de import si se ridica problema daca ne putem permite acest lucru", a spus Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei. Guvernatorul a explicat ca productivitatea muncii a crescut in mod constant cu doua cifre incepand din 2000 si, pana in 2004, a depasit ca ritm majorarile salariale, ceea ce a dus la sporuri de productivitate care au sustinut mai apoi aprecierea leului."Este adevarat ca daca luam anul 2000 ca an de baza si pana in prezent productivitatea muncii a crescut mai rapid decat cresterile salariale", a spus Isarescu, care a admis ca argumentul adus de sindicate - ca productivitatea a crescut - este real.

Totusi, sporul de productivitate "s-a format in timp, iar in ultimi doi ani tinde sa erodeze si, mai mult, sa se inverseze. Cu alte cuvinte, baza nu numai a aprecierii nominale a leului, dar si baza aprecierii reale a leului incep sa dispara", a adaugat guvernatorul. Salariul mediu net a crescut cu 15,2% in intervalul decembrie 2006-decembrie 2007 pana la 1.266 lei (359 euro), in timp ce productivitatea muncii - calculata doar pentru sectorul industrial - a avansat intr-un ritm mai temperat, de 10,3% in primele zece luni ale anului trecut.