Bolile profesionale se fac peste program

Unul din zece angajati romani da semne de depresie, iar tendinta e in crestere, noteaza Cotidianul. Workaholismul, epuizarea psihica sau atacurile de panica intregesc tabloul patologiilor nascute din presiunile tot mai mari de la serviciu. Mai putin vizibile, suferintele sufletesti de la job fac gauri serioase in punga patronilor, care se insala cu gindul ca angajatii lor sint din otel. Scandalul din jurul mortii Ralucai Stroescu, auditor la compania Ernst & Young, s-a stins iute, dupa citeva zile de "dezvaluiri" pe surse si tiruri jurnalistice contra neglijentei firmei sau a doctorilor care au consultat-o.

Tragedia petrecuta in primavara trecuta a lasat in urma ei doua certitudini. Dupa trei saptamini de analize, Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" a raportat cauza decesului: slabire accentuata, care a condus la probleme cardiace si la degradarea tesuturilor organelor interne. Nimic despre stres sau epuizare la locul de munca. Pe de alta parte, Inspectia Muncii a amendat compania de audit cu 35.000 de lei pentru nerespectarea legislatiei privind orele suplimentare si perioada de repaus de doua zile de munca.

Cu asta, dezbaterile au luat sfirsit, fara sa lase vreo urma in legislatia muncii sau in cultura organizationala de la noi. Tot in 2007 am mai aflat ca, alaturi de bulgari si cehi, petrecem cel mai mult timp la job. Media saptaminala este de 41,3 ore, in vreme ce francezii sau olandezii stau la serviciu doar 39 de ore pe saptamina, potrivit unui studiu Eurostat. Regimul stresant de lucru, orele suplimentare neplatite si weekendurile pierdute nu costa doar sanatatea psihica si somatica a angajatilor, dar si companiile.