BNR este al optulea actionar ca marime al Bancii Centrale Europene

Mai mult, expertii celor doua banci centrale in Comitetele SEBC au statut de membru ori de cate ori acestea se intrunesc in structura respectiva. "Avand in vedere ca Tratatele de aderare au fost semnate in luna aprilie 2005, Guvernatorii bancilor centrale ale celor doua noi state membre si expertii acestora au participat deja, in calitate de observatori, la intalnirile Consiliului General si, respectiv, ale comitetelor", se arata in documentul citat. Totusi, consiliul general al BCE are o putere de decizie limitata, principalele hotarari fiind luate de comitetul executiv, format din sase membri, si de consiliul guvernatorilor, format din membrii comitetului executiv si din guvernatorii bancilor centrale din tarile membre ale zonei euro, potrivit statutului BCE.

Bancile centrale din Romania si Bulgaria au intrat, de la inceputul anului, in capitalul BCE cu o pondere calculata dupa "cotele respectivelor state membre in totalul populatiei si in produsul intern brut (PIB) ale Uniunii Europene, in proportii egale, comunicate BCE de catre Comisia Europeana". Aceste ponderi fac obiectul unei ajustari o data la cinci ani sau de cate ori noi state membre adera la UE, ultima modificare avand loc la 1 mai 2004, odata cu aderarea la UE a zece noi state membre, se mentioneaza in comunicatul BCE.

Drept urmare, incepand cu 1 ianuarie 2007, capitalul BCE s-a majorat cu 195,98 milioane euro, din care 145, 099 milioane euro (2,5188% din capitalul BCE) reprezinta participatia la capital a BNR, iar 50,88 milioane euro (0,8833%) reprezinta cota de capital detinuta de Banca Nationala a Bulgariei. Astfel, capitalul subscris al BCE s-a majorat de la 5,565 miliarde euro la 5,76 miliarde euro. Cele doua banci centrale ale tarilor care au aderat la inceputul acestui an la Uniunea Europeana "trebuie sa verse un procentaj minim din capitalul subscris al acestora (7% la 1 ianuarie 2007), ca o contributie la costurile de functionare ale BCE", se mai arata in comunicat.