BERD este interesata de privatizarea CEC

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este interesata de privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), asteptand o decizie cu privire la acest proces din partea premierului Tariceanu si a ministrului de Finante, a declarat presedintele bancii, Jean Lemierre."CEC-ul e un caz specific, e o banca de stat, una dintre putinele care au mai ramas neprivatizate si analizam aceasta afacere", a spus oficialul BERD. Lemierre a adaugat ca institutia pe care o reprezinta va analiza si alte procese de privatizare din Romania."Am vorbit pentru prima oara, ieri, despre situatia CEC-ului, analizam aceasta afacere, dar nu am luat, inca, o decizie, asteptam decizia premierului si a ministrului de Finante", a spus oficialul BERD.

Institutia planuieste sa directioneze o treime din investitiile facute in Romania, in 2008, catre sectorul energetic, institutia axandu-se pe trei segmente principale, a declarat la sfarsitul anului trecut, directorul grupului BERD, Olivier Descamps. Directorul BERD a anuntat ca investitiile institutiei in Romania vor creste "probabil semnificativ" anul acesta fata de 2007, cand banca a investit aproximativ 350 milioane euro. BERD a lansat, in ianuarie, o linie de finantare a proiectelor de eficienta energetica prin care bancile pot lua imprumuturi din care sa finanteze mai departe firme in vederea imbunatatirii eficientei energetice.

BERD a acordat in cadrul acestui program imprumuturi catre trei banci din Romania in valoare de 35 milioane euro. Banca Comerciala Romana (BCR) a luat un imprumut de 20 milioane euro, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) - 10 milioane euro, iar Banca Transilvania - 5 milioane euro. Imprumutul acordat BCR a ridicat la 115 milioane euro valoarea finantarilor de catre BERD a Bancii Comerciale Romane, la 30 milioane euro imprumuturile acordate CEC si la 68 milioane euro finantarile acordate catre Banca Transilvania.